Εγχειρίδιο χρήσης και συχνές ερωτήσεις/ απαντήσεις FILTRA PRO 3L Φριτέζα FR5101
Πατενταρισμένο σύστημα φιλτραρίσματος λαδιού για εύκολο καθάρισμα!
Filtra Pro για τηγανητά επαγγελματικού επιπέδου! Η Filtra Pro είναι μια ημι-επαγγελματική φριτέζα με τεχνολογία ψυχρής ζώνης. Με χωρητικότητα 3 λίτρων λαδιού, μπορείτε να μαγειρέψετε έως και 800 gr νόστιμες φρέσκιες πατάτες ή 1,2 κιλά κοτομπουκιές. Διαθέτει πατενταρισμένο πλέγμα φιλτραρίσματος που μπορείτε να χρησιμοποιείτε μετά από κάθε τηγάνισμα, ώστε να μην υπάρχουν υπολείμματα και το λάδι σας να παραμένει καθαρό και ένα εμβαπτισμένο θερμαντικό στοιχείο για γρήγορα και τέλεια αποτελέσματα. H Filtra Pro Inox & Design μπορεί να αποσυναρμολογηθεί πλήρως και όλα τα στοιχεία εκτός από το θερμαντικό στοιχείο πλένονται στο πλυντήριο πιάτων. Είναι εξοπλισμένο με ρυθμιζόμενο θερμοστάτη και μηχανικό χρονόμετρο. Το καπάκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά το τηγάνισμα και διαθέτει παράθυρο προβολής για να παρακολουθείτε εύκολα το μαγείρεμά σας. Είναι εξοπλισμένο με μόνιμο μεταλλικό φίλτρο.
Τα τρόφιμα με κουρκούτι δεν πρέπει να τοποθετούνται κατευθείαν στο καλάθι. Το κουρκούτι θα κολλήσει γύρω από τα σύρματα του καλαθιού.
Βυθίστε πρώτα το καλάθι στο λάδι. Φοράτε γάντια όταν βάζετε τρόφιμα με κουρκούτι απευθείας στο λάδι.
Η φριτέζα μαγειρεύει κάθε είδους τρόφιμα: λαχανικά, κρέας, ψάρι, θαλασσινά, φρούτα. Μπορείτε να ετοιμάσετε επιδόρπια με την φριτέζα σας: τηγανητά, ντόνατς, φρούτα.
Αποθηκεύστε το λάδι στην φριτέζα με το καπάκι κλειστό, διατηρώντας το έτσι φρέσκο και καθαρό. Εάν η φριτέζα δεν χρησιμοποιηθεί για πολύ καιρό, αποθηκεύστε το λάδι σε ξεχωριστό δοχείο και καθαρίστε την φριτέζα.
Μην αναμειγνύετε ποτέ διαφορετικά λάδια καθώς κάθε τύπος λαδιού έχει διαφορετική θερμοκρασία τηγανίσματος, κάτι το οποίο θα προκαλούσε γαλακτοματοποιήσεις και υπερχείλιση κατά το μαγείρεμα.
Ο χρόνος ζεστάματος ποικίλλει αναλόγως της ρύθμισης του θερμοστάτη, του μοντέλου και του μεγέθους μεταξύ 10 και 18 λεπτών. Επίσης εξαρτάται από το εάν η συσκευή σας έχει σταθερό ή αφαιρούμενο κάδο. Η φωτεινή ένδειξη (ανάλογα με το μοντέλο) του δείκτη θερμοκρασίας θα είναι αναμμένη όσο ζεσταίνεται η φριτέζα και θα σβήσει όταν η φριτέζα φτάσει στην απαιτούμενη θερμοκρασία.
Τα μεταλλικά φίλτρα άνθρακα πρέπει να αντικαθίστανται ανά 35 έως 50 τηγανίσματα, ανάλογα με το μοντέλο (ο δείκτης κορεσμού σηματοδοτεί πότε πρέπει να αντικαταστήσετε το φίλτρο). Τα φίλτρα αφρού πρέπει να αντικαθίστανται ύστερα από 20 τηγανίσματα. Για το τηγάνισμα ψαριών συνιστάται να χρησιμοποιείτε ξεχωριστό φίλτρο και να αλλάζετε το λάδι μετά τη χρήση. Τα φίλτρα Waterclean που κατασκευάζονται από ίνες άνθρακα πρέπει να πλένονται ύστερα από 80 χρήσεις (το φίλτρο αναγεννάται ύστερα από κάθε πλύση). Το σύστημα Pure Air είναι μόνιμο σύστημα που δεν χρειάζεται να αντικατασταθεί.
Το λάδι στη φριτέζα σας πρέπει να αλλάζεται κάθε 10 τουλάχιστον χρήσεις. Το ηλιέλαιο και το αραχιδέλαιο πρέπει να αλλάζονται κάθε 5 χρήσεις ή αν ακούγονται εκρηκτικοί ήχοι (κάτι που δείχνει την ύπαρξη νερού μέσα στο λάδι). Για να επιμηκύνετε τη διάρκεια του λαδιού, φιλτράρετέ το τακτικά. Ίσως χρειαστεί να αλλάξετε το λάδι συντομότερα, εάν τηγανίσετε ψάρι, θαλασσινά ή τρόφιμα με κουρκούτι.
Το λάδι πρέπει να στραγγίζεται και να φιλτράρεται (με χάρτινα φίλτρα ή κανάτα φίλτρου ή σκεύος ξάφρισης) αφότου κρυώσει και μετά από κάθε χρήση. Έτσι το λάδι θα προστατεύεται από την πρόωρη μόλυνση. Το λάδι που έχει χρησιμοποιηθεί για ψάρι πρέπει να αποθηκεύεται ξεχωριστά.
α) Το λάδι δεν είναι αρκετά ζεστό. Εάν διαθέτετε ρυθμιζόμενο θερμοστάτη, βεβαιωθείτε ότι αυτός έχει ρυθμιστεί στη σωστή ρύθμιση για το φαγητό που μαγειρεύετε. Εάν η μονάδα σας δεν διαθέτει ρυθμιζόμενο θερμοστάτη, βεβαιωθείτε ότι έχει σβήσει η λυχνία της φριτέζας σηματοδοτώντας ότι το λάδι είναι έτοιμο για τηγάνισμα. β) Η ποσότητα των τροφίμων στο καλάθι είναι υπερβολική. Τηγανίζετε μικρότερες ποσότητες τροφίμων (ιδίως καταψυγμένων τροφίμων) για καλύτερα αποτελέσματα. γ) Δεν έχετε μαγειρέψει το φαγητό για αρκετό διάστημα. Αυξήστε το χρόνο μαγειρέματος για λίγα λεπτά, ανυψώστε το καλάθι και ελέγξτε αν το φαγητό είναι τραγανό.
α) Είχατε γεμίσει την φριτέζα πάνω από την ένδειξη μέγιστης πλήρωσης (με λάδι ή τρόφιμα μέσα στο καλάθι). Ελέγξτε το επίπεδο λαδιού. Υπάρχει ένδειξη κατώτατης και ανώτατης πλήρωσης στον κάδο. β) Έπεσε υγρό φαγητό μέσα στο λάδι. Να στεγνώνετε τα τρόφιμα εντελώς ή να απομακρύνετε τυχόν κομμάτια πάγου από τα κατεψυγμένα τρόφιμα πριν τα τηγανίσετε.
Για καλύτερα αποτελέσματα προτείνουμε φυτικό λάδι. Μην ανακατεύετε ποτέ διάφορους τύπους λαδιού στη φριτέζα, οι θερμοκρασίες βρασμού κάθε τύπου λαδιού είναι διαφορετικές. Εάν χρησιμοποιείτε στερεό φυτικό λίπος: • κόψτε το σε κομμάτια και λιώστε το σε δοχείο (στους 150°C), πριν το βάλετε μέσα στη φριτέζα, • ποτέ μη λιώνετε στερεό λίπος απευθείας στον κάδο της φριτέζας σας. Και κυρίως, μη βάζετε ποτέ μια μπάρα στερεού λίπους κατευθείαν στο καλάθι της φριτέζας.
Αναλόγα με το μοντέλο: α) Εξωτερική ρύθμιση του ύψους του καλαθιού (σας επιτρέπει να κατεβάζετε το φαγητό στο καυτό λάδι με κλειστό το καπάκι ώστε να αποφεύγετε το πιτσίλισμα), β) Κρύες εξωτερικές επιφάνειες, γ) Καπάκι που ανοίγει όταν το πιέσετε, δ) Η φριτέζα σας διαθέτει θερμικό διακόπτη σε περίπτωση υπερθέμανσης (ξηρό ζέσταμα) ή δείκτη επαναφοράς ιδίως στα ημιεπαγγελματικά μοντέλα. Βεβαιωθείτε ότι δεν είναι ενεργοποιημένος σε περίπτωση μη λειτουργίας του προϊόντος.
Το δοχείο της φριτέζας πρέπει να γεμίζει πριν από τη χρήση ενώ η συσκευή δεν είναι στην πρίζα. Μετά από μερικές χρήσεις, πρέπει να προσαρμόσετε τη στάθμη, κάτι που πρέπει να κάνετε πάντα με τη συσκευή κρύα και χωρίς να είναι στην πρίζα. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε τη φριτέζα χωρίς λάδι ή μαγειρικό λίπος.
Υπάρχουν δύο δείκτες χαραγμένοι στο δοχείο: ελάχιστη (mini) και μέγιστη (maxi) στάθμη. Ανατρέξτε στις οδηγίες χρήσης. Σε κάθε περίπτωση, μην υπερβαίνετε τη μέγιστη στάθμη και μην προσθέτετε λιγότερο λάδι από την ελάχιστη απαιτούμενη στάθμη.
• Μόλις ζεσταθεί το λάδι και φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία τηγανίσματος (σβήσιμο λυχνίας ένδειξης). • Ορισμένα μοντέλα περιλαμβάνουν θερμοστάτη πολλαπλών θέσεων που σας επιτρέπει να επιλέγετε μεταξύ διαφόρων θερμοκρασιών μαγειρέματος. Η κατώτερη θέση ρυθμίζει τη θερμοκρασία του λαδιού γύρω στους 170°C / 338°F, η υψηλότερη θέση στους 190°C / 374°F. Η χαμηλότερη ρύθμιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το μαγείρεμα ευαίσθητων τροφίμων που δεν αντέχουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες (μανιτάρια, ορισμένα είδη ψαριών). Η υψηλότερη ρύθμιση αποδίδει άριστα αποτελέσματα για το τηγάνισμα πατατών, κρέατος, προμαγειρεμένων κατεψυγμένων τροφίμων, λαχανικών κ.λπ.
Βάλτε τα τρόφιμα στο καλάθι σύμφωνα με την ένδειξη μέγιστης πλήρωσης που γράφεται στις οδηγίες. Για να είναι πιο νόστιμα τα τρόφιμά σας, σας προτείνουμε να πληρώσετε μέχρι το μέσον της μέγιστης πλήρωσης παρά να φτάσετε μέχρι τη μέγιστη στάθμη.
• Αφήστε τη φριτέζα να κρυώσει εντελώς. • Αδειάστε το λάδι σε ξεχωριστό δοχείο. (Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να φιλτράρετε το λάδι ή να το αντικαταστήσετε με φρέσκο). • Αφαιρέστε τα φίλτρα και το καπάκι (ανατρέξτε στις οδηγίες του συγκεκριμένου μοντέλου) από τη φριτέζα. Το καπάκι πρέπει να καθαριστεί με ζεστό σαπουνόνερο και να στεγνώσει εντελώς. Ορισμένα καπάκια μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων (ανατρέξτε στις οδηγίες του συγκεκριμένου μοντέλου). • Αλλάξτε το φίλτρο (ανατρέξτε στις οδηγίες του συγκεκριμένου μοντέλου για την περιοδικότητα της αλλαγής). • Τα αφαιρούμενα δοχεία (ανάλογα με το μοντέλο) πρέπει να καθαρίζονται με ζεστό σαπουνόνερο και να στεγνώνουν, μπορείτε επίσης να βάλετε το αφαιρούμενο δοχείο στο πλυντήριο πιάτων. Μη χρησιμοποιείτε λειαντικά προϊόντα. Μην ξεχάσετε να καθαρίσετε τη βαλβίδα, εάν υπάρχει σύστημα φιλτραρίσματος. • Τα σταθερά δοχεία πρέπει να σκουπίζονται με απορροφήτικό χαρτί. Γεμίστε τη φριτέζα κατά το ήμισυ με νερό και λίγο υγρό απορρυπαντικό (ποτέ μη βυθίζετε τη φριτέζα, το καλώδιο και την πρίζα σε νερό) και καθαρίστε με μαλακό σφουγγάρι. Βεβαιωθείτε ότι το νερό δεν υπερχειλίζει στο εξωτερικό της φριτέζας και δεν έρχεται σε επαφή με τις αντιστάσεις. • Αδειάστε το νερό και σκουπίστε καλά το εσωτερικό του δοχείου, ώστε να μην υπάρχει νερό κατά το τηγάνισμα. • Το εξωτερικό όλων των συσκευών φριτέζας καθαρίζεται με νωπό σφουγγάρι και σαπούνι. Αυτό συνιστάται ύστερα από κάθε χρήση.
Να αλλάζετε τακτικά το λάδι (8–10 χρήσεις). Να αφαιρείτε τα καμμένα σωματίδια από τον πάτο της φριτέζας (κατάλοιπα από το μαγείρεμα) μετά από κάθε χρήση, ώστε να διατηρείτε το λάδι σε καλύτερη κατάσταση για περισσότερο χρόνο. Να αλλάζετε ή καθαρίζετε τακτικά (*ανάλογα με το μοντέλο) το φίλτρο: εάν δεν γίνει αυτό, το φίλτρο θα φράξει και δεν θα αφήνει το νερό να στραγγίζει μετά από κάθε χρήση. Να καθαρίζετε τακτικά τη φριτέζα σας σύμφωνα με τις υποδείξεις χρήσης στις οδηγίες.
Τοποθετήστε το χρησιμοποιημένο λάδι σε αεροστεγές δοχείο και διαθέστε το (συμβουλευτείτε την τοπική υπηρεσία ανακύκλωσής σας, επειδή η περισυλλογή αποβλήτων και οι υποδομές διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Η ικανότητα επεξεργασίας ανακυκλώσιμων υλικών διαφέρει αναλόγως της τοπικής υπηρεσίας ανακύκλωσης). Μην το αδειάζετε στο νεροχύτη.
Το νερό και το λάδι δεν αναμειγνύονται: εάν ενωθούν και υπερθερμανθούν, η ξαφνική εξάτμιση νερού μπορεί να προκαλέσει πιτσίλισμα του λαδιού. Ο θόρυβος από τη φριτέζα υποδεικνύει ότι υπάρχει μέσα νερό. Ο θόρυβος προκαλείται από την εξάτμιση του νερού. Μόλις ακούσετε αυτούς τους ήχους σκασίματος, πρέπει να αλλάξετε το λάδι. Εάν δεν αλλάξετε το λάδι, μπορεί να αρχίσει να πιτσιλίζει.
‒ Σε ημιεπαγγελματικά μοντέλα, ενεργοποιείται ένας μηχανισμός ασφαλείας εάν η φριτέζα ζεσταθεί χωρίς λάδι. • Αφήστε το προϊόν να κρυώσει. • Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία RESET στη μονάδα βάσης. ‒ Οι συμβατικές φριτέζες ψυχρών τοιχωμάτων δεν έχουν λειτουργία RESET. Παρακαλούμε να πάτε το προϊόν σας σε ένα εγκεκριμένο κέντρο επισκευής.
• Το καπάκι δεν έχει ασφαλίσει καλά. Βεβαιωθείτε ότι έχει ασφαλίσει καλά. Για αποσπώμενα καπάκια, βεβαιωθείτε ότι οι αρθρωτές συνδέσεις έχουν σφραγίσει καλά.
• Η συναρμογή έχει φθαρεί. Απευθυνθείτε σε εξουσιοδοτημένο κέντρο επισκευής για να σας αντικαταστήσουν το εξάρτημα.
Αφού ακολουθήσετε τις οδηγίες στο εγχειρίδιο χρήστη για την εκκίνηση της συσκευής, σιγουρευτείτε ότι η ηλεκτρική πρίζα σας λειτουργεί συνδέοντας μια άλλη συσκευή. Εάν εξακολουθεί να μη λειτουργεί, μην προσπαθήσετε να αποσυναρμολογήσετε ή να επισκευάσετε τη συσκευή μόνοι σας αλλά πηγαίνετέ την σε εγκεκριμένο κέντρο επισκευής.
• Τηγανιτές πατάτες (τσιπς) από φρέσκιες πατάτες: - Βάλτε τις ωμές, φρέσκιες πατάτες σε βραστό νερό για να αφαιρεθεί το άμυλο και για να μην κολλούν μεταξύ τους. - Στεγνώστε τις με μια πετσέτα, μετά βάλτε τις να τηγανιστούν στο καλάθι για 8 λεπτά, βγάλτε τις και περιμένετε να αυξηθεί η θερμοκρασία της φριτέζας για να ξαναβάλετε το καλάθι με τις τηγανισμένες πατάτες μέσα στη φριτέζα για δύο ή τρία λεπτά ώστε να ξεροψηθούν. • Για τηγανιτές πατάτες (τσιπς) από κατεψυγμένες πατάτες, αφαιρέστε όσο περισσότερο πάγο μπορείτε προτού τις ρίξετε στο βραστό λάδι. • Για την ομοιόμορφη παρασκευή άλλων ειδών τροφίμων, κόψτε τα σε όχι πολύ μεγάλα κομμάτια του ίδιου μεγέθους. • Προσθέστε αλάτι ή καρυκεύματα στο τηγανιτό φαγητό σε απόσταση από τη φριτέζα ώστε μην πέσουν μέσα.
Οι ηλεκτρικές φριτέζες ελέγχονται από θερμοστάτη, ο οποίος είναι σχεδιασμένος να διατηρεί το λάδι στη σωστή θερμοκρασία ώστε να αποφεύγεται η υπερθέρμανση και η ανάφλεξή του, και κατά συνέπεια είναι πιο ασφαλείς. Οι περισσότερες φριτέζες έχουν και ένα σύστημα διακοπής θερμικής ασφάλειας με το οποίο σταματά η λειτουργία τους εάν ζεσταθούν υπερβολικά. Άλλα χαρακτηριστικά ασφαλείας περιλαμβάνουν παράθυρα παρακολούθησης ώστε να είναι ορατό το φαγητό που μαγειρεύεται, ψυχρά τοιχώματα ώστε να μην υπερθερμαίνονται οι εξωτερικές επιφάνειες και ασφαλιζόμενα καπάκια ώστε να μην πετάγεται το λάδι έξω κατά το μαγείρεμα και να μειώνονται οι κίνδυνοι εκχυλίσεων σε περίπτωση πτώσης της φριτέζας.
Μπορεί να έχει συγκεντρωθεί πολύ νερό μέσα στο λάδι. Είναι σημαντικό να στεγνώνετε εντελώς τα τρόφιμα και να απομακρύνετε τυχόν κομμάτια πάγου από τα κατεψυγμένα τρόφιμα πριν από το μαγείρεμα. Εάν υπάρχει πολύ νερό στο λάδι, το νερό θα βράσει και θα μετακινείται προς την επιφάνεια, συμπαρασύροντας και το λάδι.
Το αραχιδέλαιο έχει χαμηλότερο σημείο καπνού από τα περισσότερα φυτικά έλαια, κι έτσι ενδέχεται να καπνίζει ελαφρώς στις θερμοκρασίες τηγανίσματος. Επίσης έχει μια ελαφρά γεύση που μπορεί ενίοτε να είναι ανεπιθύμητη.
Το νερό και το λάδι δεν αναμειγνύονται: εάν ενωθούν και υπερθερμανθουν, η ξαφνική εξάτμιση νερού μπορεί να προκαλέσει πιτσίλισμα του λαδιού. Να αφαιρείτε πάντα το πλεονάζον νερό από τα τρόφιμα πριν τα τηγανίσετε, για να είστε σίγουροι ότι θα μένει η ελάχιστη δυνατή ποσότητα νερού στο λάδι. Ποτέ μην βάζετε τρόφιμα (ιδίως κατεψυγμένα) κατευθείαν στο καλάθι ή στην φριτέζα, γιατί με τον πάγο θα μπει νερό στο λάδι. Μην σκεπάζετε το καλάθι τηγανίσματος με το καπάκι μετά από τη χρήση, επειδή μπορεί να προκληθεί υγροποίηση του ατμού στη φριτέζα. Μην αφήνετε τα σταγονίδια από το καπάκι να στάζουν μέσα στη φριτέζα. Ποτέ μην αποθηκεύετε ή χρησιμοποιείτε τη φριτέζα σε εξωτερικό χώρο, καθώς προκαλείται υγροποίηση.
Η φριτέζα δεν πρέπει ποτέ να λειτουργεί με επίπεδα λιπαρών ουσιών που να υπερβαίνουν το μέγιστο επίπεδο πλήρωσης, διότι θα ξεχειλίσει. Αφαιρέστε την πλεονάζουσα λιπαρή ουσία με μια κουτάλα.