Ναι, μπορείτε πράγματι να ξαναζεσταίνετε φαγητά. Ρυθμίζετε το χρονοδιακόπτη περίπου στα 10 λεπτά (ανάλογα με το φαγητό) και βεβαιώνεστε ότι υπάρχει αρκετό νερό στο δοχείο.
Με την πάροδο του χρόνου, οι έντονου χρώματος φυσικοί χυμοί από τρόφιμα, όπως καρότα και παντζάρια, μπορούν να προκαλέσουν το σχηματισμό κηλίδων στο δοχείο όπου συγκεντρώνεται ο χυμός. Είναι φυσιολογικό φαινόμενο. Μπορείτε να καθαρίσετε τις κηλίδες με χυμό λεμονιού αμέσως μετά το μαγείρεμα.
Τα συστατικά είναι πολύ πυκνά και απαιτούν διαφορετικό χρόνο μαγειρέματος: δοκιμάστε να παρατείνετε τον χρόνο μαγειρέματος.
Μαγειρεύετε πάρα πολλά συστατικά ταυτόχρονα: τοποθετήστε τα μεγαλύτερου μεγέθους συστατικά και εκείνα που απαιτούν περισσότερο χρόνο μαγειρέματος στο κατώτατο δοχείο.
Προσπαθήστε να μην υπερφορτώνετε τα δοχεία ατμού.
Αφαλατώστε τη συσκευή.
Κόψτε τα συστατικά σε μικρά κομμάτια.
Το άρωμα του φαγητού είναι πολύ καλύτερο στον ατμομάγειρα και συνεπώς θα πρέπει να χρησιμοποιείτε καρυκεύματα με φειδώ.
Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να πασπαλίσετε ελαφρά το φαγητό με καρυκεύματα ή να προσθέσετε βότανα στο νερό παραγωγής ατμού για να δώσετε άρωμα στο φαγητό σας.
Ναι. Δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε μια μικρή ηλεκτρική συσκευή χωρίς επίβλεψη όταν αυτή είναι σε λειτουργία. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να παρακολουθείτε συνεχώς τον ατμομάγειρα. Ρυθμίστε απλώς τον χρονοδιακόπτη και το κουδούνι θα σας ενημερώσει όταν το φαγητό σας είναι έτοιμο. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να καεί το φαγητό ούτε χρειάζεται να το ανακατεύετε.
Προσοχή: Μην ξεχάσετε να βάλετε νερό στο δοχείο.
Όλοι οι χυμοί του μαγειρεμένου στον ατμό φαγητού συλλέγονται σε αυτό το δοχείο. Αυτοί οι χυμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βασικό συστατικό για ζωμούς και σάλτσες.
Εάν οι χρόνοι μαγειρέματος είναι διαφορετικοί για τα τρόφιμα σε κάθε δοχείο, αρχίστε από εκείνο που απαιτεί τον περισσότερο χρόνο στο χαμηλότερο δοχείο και στη συνέχεια προσθέστε το επόμενο(α) δοχείο(α) από πάνω ενώ το μαγείρεμα είναι σε εξέλιξη, για να ολοκληρωθεί ο κύκλος μαγειρέματος.
Συνιστάται να μαγειρεύετε μόνο κονσερβοποιημένα ή προμαγειρεμένα όσπρια και φασόλια στον ατμομάγειρα. Πρέπει να τα στραγγίζετε, να τα ξεπλένετε και μετά να τα τοποθετείτε στο καλάθι του ατμομάγειρα. Δεν χρειάζεται να τα μουλιάσετε ή να τα βράσετε προηγουμένως.
Ναι, μπορείτε να το κάνετε σε ατμομάγειρα. Χρειάζεται ο ίδιος χρόνος όπως και για το βράσιμο με ατμό/βράσιμο σε βαθύ τηγάνι. Απλώς ελέγχετε τη στάθμη του νερού και αναπληρώνετε.
Ναι - εάν τα καλάθια του ατμομάγειρά σας διαθέτουν αφαιρούμενες βάσεις, τότε θα είστε σε θέση να αφαιρέσετε τις βάσεις από τα καλάθια 2 και 3 και να τοποθετήσετε ένα ολόκληρο μικρό κοτόπουλο μέσα στο κατώτατο από τα καλάθια ατμού για να το βράσετε στον ατμό.
Ναι, για να δώσετε σε κρέας, κοτόπουλο και ψάρι ένα νοστιμότατο, ζουμερό άρωμα μπορείτε να το μαρινάρετε για μερικές ώρες προτού το μαγειρέψετε στον ατμό.
Για συνταγές με μεγάλο χρόνο μαγειρέματος θα χρειαστεί να ξαναγεμίσετε το δοχείο νερού κατά το διάστημα του μαγειρέματος. Για να ξαναγεμίσετε το δοχείο νερού πρέπει να χρησιμοποιήσετε γάντια φούρνου για να ανασηκώσετε το καπάκι και το καλάθι του ατμομάγειρα. Ανασηκώστε με προσοχή και αδειάστε το νερό που ενδέχεται να έχει συγκεντρωθεί στο δοχείου στο οποίο συλλέγεται ο χυμός και μετά ξαναγεμίστε το δοχείο νερού με κρύο, μη επεξεργασμένο νερό της βρύσης.
Ο χρόνος μαγειρέματος είναι ίδιος είτε χρησιμοποιήσετε ένα είτε δύο επίπεδα. Προσέξτε να μην στριμώχνετε πολύ το φαγητό στο πρώτο επίπεδο ώστε να διασφαλίσετε ότι ο ατμός μπορεί να φτάσει στο δεύτερο επίπεδο.
Μην πιάνετε τα μπολ και τις βερίνες κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και μην αγγίζετε τη συσκευή όταν αυτή παράγει ατμό, πάντα να σταματάτε προηγουμένως την παραγωγή ατμού. Μη μετακινείτε τη συσκευή αν περιέχει καυτά υγρά ή καυτά τρόφιμα. Χρησιμοποιείτε πάντα προστατευτικά γάντια για να πιάνετε τα μπολ ή τις βερίνες μετά το μαγείρεμα.
Προσθέστε φρέσκα αρωματικά φυτά, λεμόνι, σκόρδο, πορτοκάλι ή ακόμα κρεμμύδι στα τρόφιμα. Για να προσθέσετε νοστιμιά στο κοτόπουλο, το κρέας και το ψάρι που θέλετε να μαρινάρετε, προσθέστε σάλτσα μπάρμπεκιου ή μείγματα μπαχαρικών.
Ναι, ειδικά για συνταγές με χρόνους μαγειρέματος που διαρκούν πολλή ώρα. Παρακολουθείτε τη στάθμη του νερού κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, σε περίπτωση που χρειαστεί επαναπλήρωση.
Για μερικές συνταγές απαιτείται η χρήση διάφανης μεμβράνης για προστασία, για την πρόληψη της υγροποίησης και την προστασία ευαίσθητων τροφίμων. Διαλέξτε μια ειδική μεμβράνη ενδεδειγμένη για μαγείρεμα, ή μεμβράνη ακίνδυνη για φούρνο μικροκυμάτων. Αποφύγετε το φύλλο αλουμινίου διότι τείνει να παρατείνει το χρόνο μαγειρέματος.
Ναι, μπορούν να πλυθούν με ασφάλεια στο πλυντήριο πιάτων, αλλά είναι προτιμότερο να τα πλένετε με τη ρύθμιση ελάχιστης θερμοκρασίας ή τη ρύθμιση πρόπλυσης.
Ναι, πρέπει να αφαλατώνεται ανά 7 έως 10 χρήσεις. Για να το κάνετε αυτό, γεμίστε απλώς το δοχείο νερού με 1/3 λευκό ξύδι και 2/3 νερό. Αφήστε το να δράσει για ένα βράδυ σε χαμηλή θερμοκρασία. Ξεπλύνετε το εσωτερικό του δοχείου νερού αρκετές φορές με ζεστό νερό. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ διαβρωτικά προϊόντα καθαρισμού.
Κατά μέσο όσο, συνιστούμε να αφαλατώνετε τη συσκευή σας ανά 7 έως 10 χρήσεις, για να διατηρείται η αποτελεσματική ροή ατμού και να παρατείνεται η διάρκεια ζωής της συσκευής σας. Για να το κάνετε αυτό, γεμίστε απλώς το δοχείο νερού με 1/3 λευκό ξύδι και 2/3 νερό. Αφήστε το να δράσει για ένα βράδυ σε χαμηλή θερμοκρασία. Ξεπλύνετε το εσωτερικό του δοχείου νερού αρκετές φορές με ζεστό νερό. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ διαβρωτικά προϊόντα καθαρισμού.
[Έλεγχος 1] Βάλατε το νερό στο σωστό μέρος; Παρακαλούμε βάλτε το νερό στο δοχείο νερού με το γκρι τμήμα στη μέση (θερμαντήρας).
[Έλεγχος 2] Βάλατε αρκετό νερό στο δοχείο νερού; Εάν δεν υπάρχει αρκετό νερό στο δοχείο νερού, δεν θα μπορέσει να παράξει ατμό. Ακόμα και εάν μαγειρεύετε για λίγη μόνο ώρα, πρέπει να σιγουρεύεστε ότι το νερό φτάνει τουλάχιστον στο επάνω μέρος του θερμαντήρα (το γκρι μέρος). Ακόμα και εάν βάλατε αρκετό νερό, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος πριν αρχίσει να βγάζει ατμό.
[Έλεγχος 3] Μήπως ο θερμαντήρας (γκρι τμήμα) είναι λερωμένος; Εάν υπάρχουν μέταλλα από το νερό που έχουν εναποτεθεί στον θερμαντήρα, δεν θα μπορεί να μεταδώσει σωστά τη θερμότητα και δεν θα μπορεί να δημιουργηθεί ατμός. Εάν υπάρχουν αλλαγές όπως αποχρωματισμός του θερμαντήρα - καφέ, μαύρο ή λευκό - ή ξεφλούδισμα της επιφάνειας, χρειάζεται φροντίδα του θερμαντήρα. Παρακαλούμε να πραγματοποιήσετε αφαίρεση των αλάτων.
Αυτό λειτουργεί σωστά. Ο δακτύλιος turbo περιβάλλει τον θερμαντήρα ούτως ώστε το νερό μέσα σε αυτόν να ζεσταίνεται αποτελεσματικά. Έχει σχεδιαστεί ώστε να αφήνει ένα κενό και το νερό από το ενδιάμεσο μέρος χρησιμοποιείται για την παραγωγή ατμού. Σιγουρευτείτε ότι ο δακτύλιος turbo έχει τοποθετηθεί στη σωστή κατεύθυνση έτσι ώστε η εγκοπή να κοιτάζει προς τα κάτω.
Η επιφάνεια του θερμαντήρα δεν ξεφλουδίζει. Είναι πιθανό να έχει κολλήσει κάποια μεμβράνη στην επιφάνεια του θερμαντήρα. Πραγματοποιήστε αφαίρεση των αλάτων.
Αν δεν υπάρχει αρκετό νερό στο δοχείο νερού, η συσκευή σταματά να θερμαίνεται. Πληρώστε το δοχείο ξανά μέχρι το μέγιστο ύψος πλήρωσης και θα ξεκινήσει αυτόματα το πρόγραμμα μαγειρέματος. Χρησιμοποιείτε γάντια και να είστε προσεκτικοί και να μην ακουμπάτε επιφάνειες που καίνε, ή τρόφιμα που ψήνονται, όταν ξαναγεμίζετε το δοχείο.
Τα μπολ διαθέτουν αποσπώμενα γκριλ, εκτός από τη σχάρα συλλογής υγρών στην οποία πάνω πρέπει πάντα να διατηρούνται τα γκριλ. Αφαιρώντας τα γκριλ, μεγαλώνει η ζώνη για το ψήσιμο ογκωδών τροφίμων (ολόκληρα κοτόπουλα, αγκινάρες, αστακό, κουνουπίδι, μπρόκολα, κ.λπ.) Για να τοποθετήσετε σωστά τα γκριλ: • Κρατήστε το γκριλ στη σωστή πλευρά (ο σφιγκτήρας προς τα κάτω). • Βάλτε το γκριλ στο μπολ. • Πιέστε στη ζώνη του σφιγκτήρα για να συνδέσετε το μπολ. Για να αφαιρέσετε τα γκριλ, πιέστε στο επάνω μέρος του γκριλ.
Αφού ακολουθήσετε τις οδηγίες στο εγχειρίδιο χρήστη για την εκκίνηση της συσκευής, σιγουρευτείτε ότι η ηλεκτρική πρίζα σας λειτουργεί συνδέοντας μια άλλη συσκευή. Εάν εξακολουθεί να μη λειτουργεί, μην προσπαθήσετε να αποσυναρμολογήσετε ή να επισκευάσετε τη συσκευή μόνοι σας αλλά πηγαίνετέ την σε εγκεκριμένο κέντρο επισκευής.
Όχι, το πλεονέκτημα του μαγειρέματος στον ατμό είναι ότι οι γεύσεις των λαχανικών δεν μεταδίδονται από το ένα στο άλλο, ακόμη και όταν αυτά αναμειγνύονται.
Ο ατμομάγειρας δεν μαγειρεύει υπό πίεση. Αντίθετα, χρησιμοποιεί τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Ο ατμός στον ατμομάγειρα είναι σε θερμοκρασία βρασμού του νερού, περίπου 100°c.